ReActivateer duikers zodat zij weer de genezingskracht van duiken kunnen ervaren

ReActivate_header_Tropical_600x250

Duikers weten dat zij van water houden, vooral om onder water te zijn. Duikprofessionals weten dit ook – voor hen kan het zo dankbaar werk zijn om mensen kennis te laten maken met duiken om vervolgens getuige te zijn van de veranderingskracht die duiken en water op mensen hebben. Duikprofessionals weten ook dat er echte wetenschap achter de enorme genezingskracht van duiken zit. Velen hebben dit uit eerste hand ervaren. Regelmatig worden indrukwekkende verhalen hierover gepubliceerd in The Undersea Journal of op padi.com.

Enkele van die verhalen zijn het waard om te worden herhaald. Zo wordt in de documentaire Sea of Change het opmerkelijke verhaal verteld van Cody Unser en negen duikers die gebonden zijn aan een rolstoel. “Wat wij in het water waarnamen doet sterk vermoeden dat duiken bijdraagt aan enig herstel van neurologisch en psychologisch functioneren bij mensen die lijden aan paraplegie”, vertelde onderzoeker Adam Kaplin M.D., Ph.D., van Johns Hopkins. Zijn mede-onderzoeker Daniel Becker, M.D., van Kennedy Krieger, was het daarmee eens: “In enkele dagen zagen we opvallende veranderingen. Dit is slechts verkennend onderzoek, maar een dergelijk herstel van het neurologisch functioneren en significante verbetering van de posttraumatische stressstoornis (PTSD) in zo’n korte tijd was ongekend.”

USJ4Q11_Unser

En dan is er nog het fascinerende boek van Wallace J. Nichols getiteld ‘Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do’. Dit boekwerk bevat onderzoeksgegevens van elektro-encefalogrammen (EEG) en functionele magnetische resonantie imaging (fMRI), en andere onderzoekstechnieken om een solide, wetenschappelijke basis te leggen om te kunnen uitleggen wat er gebeurt als je “geest te water is”. Nichols legt uit dat als je in het water bent je cortisolniveau (een hormoon dat in verband gebracht wordt met stress) omlaag gaat waardoor je ademhaling en hartslag omlaag gaan en je ontspant. Het boek is een fascinerende, betekenisvolle verkenning en hoort thuis in de bibliotheek van elke duikprofessional.

In de hectische wereld vol digitale afleiding en uiteenlopende behoeften hoef je mensen vaak slechts een klein duwtje te geven om hen (weer) aan het duiken te krijgen door ze te herinneren aan wat duiken met ze doet. De genezingskracht van duiken kan zo’n trigger zijn. Neem, de eerstvolgende keer dat je contact zoekt met oud-duikers om hen te ReActiveren, in overweging om hen over enkele van deze bijzondere verhalen te vertellen; het is aan jou om ervoor te zorgen dat zij beseffen wat ze missen als ze niet meer duiken.

The post ReActivateer duikers zodat zij weer de genezingskracht van duiken kunnen ervaren appeared first on PADIProsEurope.