PADI tijdens de afgelopen decennia: De jaren 80

social_50th_timeline_80s_1000x667

Dit is het derde artikel in de ’50-jarig jubileum’-rubriek. Heb je de eerste twee gemist? Surf dan hier naar de jaren 60 en 70.

Het waren de jaren 80 dat PADI ook een autoriteit werd in duikonderzoek. Door zich bezig te houden met onderzoek naar duiken was PADI in staat om nieuwe lesmaterialen, leshulpmiddelen en cursusstructuren te ontwikkelen waar de duikindustrie nog steeds van profiteert.

1981: Zwembadduiken

In 1981 kwam PADI met het eerste duikcursusprogramma waarbij aankomende duikers duikuitrusting gingen gebruiken tijdens hun eerste duiken in het zwembad/beschut water. In die tijd verklaarde men je voor gek als je duikers meteen met duikuitrusting liet beginnen in plaats van door hen te laten freediven. Inmiddels hanteert de gehele duikindustrie deze lesmethodiek en weet de “Dive Today”-filosofie zich continu te bewijzen.

1984: Training voor reddingsduikers

In 1984 werd de PADI Rescue Diver-cursus en het PADI Rescue Diver-cursushandboek op de markt gebracht waarmee reddingstraining volgens de PADI-lesmethodiek aan het kerncursusaanbod werd toegevoegd. Daarvoor werd reddingstraining door de duikindustrie nog beschouwd als een ‘specialty’ of werd het ergens in het lesprogramma van beginnerscursussen er tussen gepropt, waardoor het weinig focus kreeg. Door reddingstraining onderdeel uit te laten maken van het kerncursusaanbod kreeg de training de aandacht die het verdiende.

Daarnaast sloot het moment dat je aan de cursus mag meedoen, namelijk na de Advanced Open Water, perfect aan bij de PADI-filosofie waarbij vaardigheden geleidelijk worden aangeleerd op het moment dat de duiker er klaar voor is. Hierdoor wordt gewaarborgd dat duikers de basis al helemaal beheersen waardoor zij hun reddingsvaardigheden beter kunnen bevatten en onder de knie kunnen krijgen.

1988: De ‘Encyclopedia of Recreational Diving’

In 1988 bracht PADI de ‘Encyclopedia of Recreational Diving’ op de markt omdat zij de beschikbare duikliteratuur voor enthousiaste, leergierige recreatieve duikers gebrekkig vond. Deze encyclopedie was de eerste, allesomvattende informatiebron gericht op recreatief duiken waarbij onderwerpen aan bod komen als duikfysica, -fysiologie, de duikomgeving, apparatuur en speciale duikactiviteiten. De Encyclopedie van dit moment is al weer de derde editie.

RDP-Tables-1980s

1988: De ‘Recreational Dive Planner’

In 1987 financierde PADI de ontwikkeling van een nieuw decompressiemodel voor duiken binnen de nultijden. Het resultaat was de Recreational Dive Planner (RDP), die door PADI in 1988 in een tabel- en Wheel-versie op de markt werd gebracht. Dit waren de eerste duiktabellen die speciaal voor recreatieve duiken binnen de nultijden zijn ontwikkeld. Vandaag de dag zijn de populaire, elektronische versies van de RDP nog steeds in gebruik.

1989: Project AWARE

Tegen het einde van de jaren 80 richtte PADI Project AWARE (Aquatic World Awareness, Responsibility and Education) op, een initiatief om mensen via duikinstructie milieubewuster te maken. Project AWARE is sindsdien uitgegroeid tot de Stichting Project AWARE zoals wij deze vandaag de dag kennen. Samen met PADI verenigt de Stichting Project AWARE duikers van over de hele wereld om als collectief onze wereldzeeën te beschermen.

De jaren 80 vormden het startpunt voor PADI’s niet-aflatende bijdrage aan onderzoek en ontwikkelingen binnen de duikindustrie. Blijf ons ook de rest van het jaar volgen als we verslag doen van onze geschiedenis van de afgelopen decennia. Te beginnen met het verhaal dat we volgende maand vertellen – de jaren 90.

50-banner-2

The post PADI tijdens de afgelopen decennia: De jaren 80 appeared first on PADIProsEurope.