Nieuwe reeks vervangende brevetpassen met momenten die alleen duikers kunnen ervaren

PADI heeft in samenwerking met onderwaterfotograaf David Valencia een prachtige nieuwe reeks brevetpassen ontworpen. De Blue Water-serie van David Valencia met een beperkte oplage voor vervangende brevetpassen geven de ongelofelijke interactie tussen duikers en ‘s werelds meest gracieuze wezens weer.

“Door middel van deze momentopnames en afbeeldingen hoop ik dat mensen onze diepgaande verbintenis met de wereldzeeën ontdekken of herontdekken”, aldus Valencia, PADI Master Scuba Diver Trainer. “Deze connectie is noodzakelijk om mensen ertoe te zetten deze belangrijke omgeving voor toekomstige generaties te beschermen”. Valencia deelt de verhalen achter de foto’s.

Replacement Card blog 1

Bultrugwalvis en duiker, Roca Partida, Mexico Elke winter trekken bultruggen naar de wateren van Baja California en Zuid-Mexico. Bij de afgelegen duikstek Roca Partida, een rotsformatie in de zee bij de Socorro-eilanden, komen ontmoetingen met bultrugwalvissen de laatste jaren steeds vaker voor. Aan het begin van een van onze duiken kwam een vrouwelijke bultrug naar ons toe en bleef voor de groep duikers liggen. Ze bleef daar bewegingsloos voor ons zweven. Het enige wat bewoog waren haar enorme borstvinnen die heen en weer gingen. Op gepaste afstand bekeek ze ons met haar enorme walvisoog. Als je de kans hebt om zo’n groot wezen onderwater te observeren, dan is dat een ervaring die bijna niet onder woorden te brengen is. Ze bleef ongeveer 25 minuten bij ons in de buurt en ging toen naar de oppervlakte, met de staart eerst. Het leek alsof ze aan het spelen was. Ze nam een paar ademteugen en dook toen terug naar de groep. Toen de duikers weer boven kwamen waren ze allemaal euforisch. Het was de mooiste ervaring van hun leven.

Replacement Card blog 2School jackfish, Cabo Pulmo National Marine Park, Mexico Cabo Pulmo is een nationaal marien reservaat dat 112 kilometer/70 mijl ten noordoosten van Cabo San Lucas in Mexico ligt. Cabo Pulmo is een bron van trots geworden voor deze kleine gemeenschap – en voor heel Mexico. Tot nog niet zo lang geleden leefden de mensen van Cabo Pulmo van de visserij. De meeste families waren al generaties lang aan het vissen in het gebied. Een aantal oudere vissers merkten dat de vangst minder werd en dat er kleinere vissen dan in het verleden werden gevangen. Er ontstond een beweging om het gebied te beschermen en in 1994 werd Cabo Pulmo een nationaal marien reservaat. Nu leven de mensen daar van de bescherming van het gebied en van het mariene leven dat zich daar bevindt. De gemeenschap deelt hun speciale gebied met duikers en andere bezoekers die er uit de hele wereld naartoe komen.

Deze gigantisch grote school jacks is een icoon geworden van het succes van het mariene reservaat. De afmetingen van de school is indrukwekkend. De school is zo groot als een basketbalveld en van boven tot onder is de school wel 15 meter/50 voet hoog. Toen ik deze foto nam, zwom ik achter mijn duikbuddy Adil aan. Hij was midden in de school vis aan het filmen. Uiteindelijk kwam hij weer uit de school jackvis tevoorschijn en zaten er twee reuzentandbaarzen voor hem. De jackvissen zwommen langzaam uiteen en vormden een mooi fotolijstje rond mijn vriend en de baarzen.

Replacement Card blog 3

Atlantische reuzenmanta met duiker, Isla San Benedicto, Mexico Elke beweging van een atlantische reuzenmanta is gracieus. Het is dan ook geen wonder dat duikers de hele wereld overvliegen om deze vriendelijke reuzen te kunnen zien. Manta’s staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Conservatie van Natuur (IUCN) echter vermeld ‘kwetsbaar’. In sommige delen van de wereld worden deze manta’s steeds minder voor omdat ze slachtoffer worden van visserij.

Bij de Socorro-eilanden in Mexico – zo’n 400 kilometer/250 mijl ten zuidoosten van Cabo San Lucas gelegen – zijn de ontmoetingen met manta’s echt magnifiek. Niet alleen het kunnen zien van een manta maakt een duik speciaal, maar ook het soort interactie die er met manta’s zijn. Tot grote vreugde van duikers vinden manta’s de bellen van de duikers tegen hun buik lekker, en ze slurpen de bellenbaan van de duikers op. Het is een verbazingwekkende ervaring en het geeft duikers een uniek inkijkje in het gedrag van manta’s. Tijdens deze duik waren we met de manta’s aan het spelen. Mijn duikbuddy Adil was aan het filmen toen er een zwarte manta langzaam tussen ons door kwam zwemmen. De grote manta (vier meter/16 voet spanwijdte) gleed over me heen om mijn bellenbaan op te vangen. Terwijl de manta de bellen opslokte keek ik hem recht in zijn oog en kon ik onze interactie goed vaststellen. Dit ging de hele duik zo door.

dsfds

De Blue Water-reeks van de beperkte oplage vervangende brevetpassen door David Valencia is vanaf 1 juli 2015 beschikbaar voor PADI Professionals en cursisten, via het PADI Online Processing Centre op de PADI Pros’-pagina.

Meer foto’s van David Valencia bekijken? Ga naar david-valencia.com.

The post Nieuwe reeks vervangende brevetpassen met momenten die alleen duikers kunnen ervaren appeared first on PADIProsEurope.

Leave a Reply