Door John Kinsella

“Ik had je een kortere briefing willen geven, maar ik had geen tijd” Een allesomvattende en beknopte duikbriefing vereist de nodige inspanning en focus.

fiji10_712prvw

Soms vragen de kleine dingen enorm veel inspanning. Neem bijvoorbeeld een duikbriefing. Deze algemene, korte presentatie heeft een grote invloed op de duik. Met name in het licht van het artikel over risicomanagement in The Undersea Journal van het eerste kwartaal van 2017, is het slim om ervoor te zorgen dat duikbriefings regelmatig worden beoordeeld, becommentarieerd en verbeterd.

De in het UJ-artikel genoemde rechtszaak draaide om het probleem dat een duikleider geen informatie verstrekte over potentiële omgevingscondities. Het feit dat deze omgevingscondities niet genoemd werden, was van grote invloed op de uiteindelijke uitspraak van het gerechtshof: de duikleider kreeg het merendeel van de schuld, ook al had de duiker een vrijwaringsformulier ondertekend en een eenvoudige procedurefout gemaakt.

Wat moet je dan wel in een briefing bespreken? Een goed begin is om de lesmiddelen voor de Divemaster door te nemen. Met name de leitjes! Er zijn 10 onderdelen die je moet behandelen:

1 – Naam van de duikstek
2 – Beschrijving van de duikstek
3 – Jouw rol
4 – Technieken om het water in en weer uit te gaan
5 – Duikprocedures
6 – Noodprocedures
7 – Doornemen van de (hand)signalen
8 – Lijst van duikers en het vormen van buddyparen
9 – Omgevingsoriëntatie
10 – Buddycheck

Enkele van deze zijn simpel en spreken voor zich. Andere onderwerpen hebben wat meer aandacht nodig. Onder beschrijving van de duikstek, bijvoorbeeld, moet je het bodemverloop, interessante wetenswaardigheden, gevaren, duikcondities, diepte, kompaskoersen, faciliteiten, nooduitrusting, enz. behandelen. Neem de gevaren en duikcondities grondig door, maar zonder negatief over te komen. Als er bijvoorbeeld getijdestroming staat, dan maak je daar, zelfs als je bij doodtij duikt, melding van (en hoe je hiermee omgaat of vermijdt).

Fiji10_568prvw.jpg

Bij enkele van deze onderwerpen draait het ook om duikprocedures, vooral als er aanbevolen procedures zijn om met speciale, plaatselijke gevaren of omgevingscondities om te gaan. Benoem bij duikprocedures de onderwerpen zoals aanbevolen koers, hoe je problemen kunt vermijden die veroorzaakt kunnen worden door de gevaren en duikcondities van de duikstek, veiligheidsstops, luchtreserve, hoe de groep al dan niet bij elkaar moet blijven, enz. De meeste onderwerpen verschillen per duikstek.

Bij noodprocedures moeten plaatselijke protocollen behandeld worden over bijvoorbeeld de groep of buddy kwijtraken, wat te doen als je (bijna) zonder lucht komt te zitten, procedures om duikers terug naar de kant of boot te roepen, oppervlaktesignaleringsmiddelen, enzovoort. Ook hier geldt dat je de duikers niet bang moet maken maar het is wel bijzonder belangrijk om allesomvattend te zijn.

Hoe verwerk je dit alles in een fraaie, beknopte briefing? Gek genoeg kost het wat tijd om onnodige, technische details, jargon en kleine details weg te laten. Dit is wel nodig om te voorkomen dat je briefing zijn uitwerking mist.

Een goed begin is om deze details voor elke duikstek waar je gaat duiken te noteren. Dit doe je niet alleen omdat je daarmee een soort van checklist hebt zodat je niets overslaat, maar ook omdat je alleen al door het noteren je er goed over na denkt en de kans kleiner wordt dat je iets vergeet. En er is geen betere manier om input van medewerkers of klanten te verzamelen dan om hen een exemplaar van de briefing te geven en te vragen om hun feedback.

Bondigheid, relevantie en impact zijn hierbij van groot belang: neem de tijd en moeite om dit te bereiken.


Related Articles