EFR Specialty-cursussen ontwikkeld door leden

header

Emergency First Response (EFR) Instructors kunnen een breed gamma aan cursussen in Primaire & Secondaire Zorg, Care for Children en CPR&AED verzorgen om aan de behoeften van hulpverleners te voldoen. Heb je ooit een verzoek gekregen om ook training te geven in vaardigheden die niet tijdens deze reanimatie- en eerstehulpcursussen aan bod komen? Bijvoorbeeld voor hulpverlening bij bloed overdraagbare ziektes?

Elke EFR Instructor met geldig lidmaatschap mag zijn eigen cursus ontwikkelen waarbij specifieke vaardigheden worden aangeleerd en kennis wordt opgedaan die niet aan bod komen bij bestaande Emergency First Response-cursusprogramma’s.

Het idee van zelf een Specialty-cursus ontwikkelen schrikt je wellicht af. Hoe ga je van start? Wat moet je in het lesplan opnemen? Hoe dien je je eigen cursusprogramma in? Wat zijn de eisen die EFR stelt en wat legt EFR tijdens het reviewproces vast?

Log allereerst in op de EFR Instructor-website (PADI-leden moeten deze pagina benaderen via de PADI Pros’-pagina/Essentieel lesmateriaal/EFR Pros’-website) en klik vervolgens op Tool Kit/Course Tools/Course Forms/Instructor – vind dan het kopje ‘Specialties’ en klik op de “EFR Distinctive Specialty courses”-link.  Op deze pagina vind je een “EFR Distinctive Specialty”-template die je kunt downloaden en als een soort handleiding. Door de structuur te volgen kunt je jouw specialty-cursuslesplan ontwikkelen. De template bevat heldere richtlijnen (in het blauw) die je vertellen wat voor soort gegevens je bij een bepaalde onderdeel moet vermelden.

Dien het lesplan voor je zelf ontwikkelde cursus samen met het EFR Distinctive Specialty Instructor-inschrijfformulier (op dezelfde pagina te vinden als de template) in bij je Regionaal hoofdkantoor. Zodra wij bij Emergency First Response een dergelijke aanvraag ontvangen controleren we eerst of het lid wel bevoegd is om deze aanvraag in te dienen (je moet minimaal 25 hulpverlenerbrevetten hebben uitgegeven) waarna we de minimale brevetvereisten (als die er überhaupt zijn) en minimumleeftijd voor cursisten checken om aan je cursus deel te mogen nemen.

Vervolgens nemen we het lesplan door waarbij we kijken naar:

  1. de cursusdoelstellingen (overzicht)
  2. vereisten voor de instructeur, deelnemers en speciale apparatuur
  3. de verhouding van deelnemers per instructeur
  4. de leerdoelen en de vaardighedenuitvoeringsvereisten, en
  5. of er voldoende lesstof is om een speciale cursus te rechtvaardigen.

Als we vragen hebben of extra informatie nodig hebben dan nemen we contact op met de aanvrager en werken we met hem samen om eventuele, noodzakelijke aanpassingen door te voeren. Zodra het reviewproces is afgerond wordt het lesplan goedgekeurd en wordt het speciale brevet toegekend aan de aanvrager. Afhankelijk van de scope van de specialty-cursus moet je rekenen op minimaal acht tot tien uur die je kwijt bent om je eigen cursuslesplan te ontwikkelen.

Neem als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt contact op met een Training Consultant bij je Emergency First Response Regional Headquarters.

The post EFR Specialty-cursussen ontwikkeld door leden appeared first on PADIProsEurope.

Leave a Reply