De vitale functies in de gaten houden

Door medewerkers van DAN

In staat zijn om snel en correct spoedeisende hulp te verlenen kan bij een cursist of een buddy het verschil betekenen tussen leven en dood. Ongeacht hoeveel ervaring je hebt met het omgaan met en reageren op noodsituaties, moet je de meest basale vaardigheden, zoals de vitale functies in de gaten houden, regelmatig opfrissen om optimale zorg te kunnen verlenen. Door je training heb je kennis gemaakt met het in de gaten houden van de vitale functies maar heb je die vaardigheden waarschijnlijk niet hoeven oefenen. Een nauwkeurige bepaling van iemands lichamelijke gesteldheid biedt ambulancepersoneel niet alleen nuttige informatie op basis waarvan zij zorg kunnen verlenen. Medische zorg kan ook sneller verleend worden en een waardevolle indicatie geven van de toestand van de patiënt. In welke mate ben jij voorbereid om je levensreddende vaardigheden in te zetten om een patiënt te monitoren?

Tijd

Tijd is een belangrijk gegeven bij hulpverlening. Om een nauwkeurige tijdslijn van de symptomen van de patiënt op te stellen moet je de toestand van de patiënt regelmatig checken. Tijdslijnen kunnen worden ingezet om te bepalen of de toestand van een patiënt verslechtert, en kunnen medisch ingrijpen voorschrijven. Bij ernstig zieke patiënten moeten hun vitale functies elke paar minuten gecontroleerd worden, terwijl patiënten die stabiel zijn slechts elk uur op hun vitale functies gecontroleerd moeten worden.

Mate van responsiviteit

De mate van responsiviteit van een patiënt kan een van de meest veelzeggende indicatoren zijn van iemands welzijn. De mate van responsiviteit wordt doorgaans bepaald aan de hand van vier basisvragen:

Hoe heet je?

Waar zijn we?

Hoe laat is het?

Wat is er gebeurd?

Als iemand al deze vragen redelijk nauwkeurig kan beantwoorden kun je de mate van responsiviteit kwantificeren als “Alert en georiënteerd ten aanzien van persoon, plaats, tijd en gebeurtenis”. Als een patiënt deze vragen niet kan beantwoorden of bewusteloos is, kun je de mate van responsiviteit verder vaststellen door verbale stimuli of pijnprikkels. Hoewel dit nuttige informatie is voor professionele hulpverleners, is het onwaarschijnlijk dat jij als duikprofessional hierdoor andere zorg verleent.

Hartslag

De hartslag kan een zeer effectieve indicator van de mate van iemands welzijn zijn, vooral als er op meer indicatoren wordt gelet dan alleen de hartslag. Om de hartslag te bepalen plaats je twee vingers zachtjes op ofwel de halsslagader (zijdelings van de luchtpijp) of de pols van de patiënt (net onder muis van de duim). Als je geen hartslag kunt vinden moet je eerst goed kijken waar je vingers zich bevinden en vervolgens ervoor zorgen dat je niet te hard of juist te zacht drukt. Let niet alleen op de snelheid van de hartslag maar ook de kracht en mate van regelmaat omdat dit belangrijke factoren kunnen zijn bij het bepalen van de ernst van een verwonding.

Ademhaling

Het menselijk lichaam kan niet langer dan enkele minuten zonder zuurstof. Je moet daarom voortdurend de ademhaling van een patiënt in de gaten houden. Omdat veel mensen hun ademhaling aanpassen als ze weten dat je hun ademhalingen aan het tellen bent begin je direct met tellen zodat je de hartslag van de patiënt hebt gemeten. Luister aandachtig naar het geluid van de ademhalingen. Een fluitende, stokkende of zware ademhaling duidt mogelijk op bepaalde aandoeningen waar medisch personeel wat mee kunnen.

Voor meer informatie over de gezondheid en veiligheid van duikers voor de duikprofessional kan je je inschrijven voor Bottom Time, de eNieuwsbrief van DAN voor duikprofessionals.

The post De vitale functies in de gaten houden appeared first on PADIProsEurope.