De nieuwe Open Water Diver Cursus!

OWD Blogbanner

Een belangrijke overweging want het reviseren van de PADI Open Water Diver-cursus was eerder een evolutie dan een revolutie. De cursus heeft zich al sinds lange tijd bewezen en er was daardoor geen aanleiding voor een grote renovatie. Het grootste deel van de cursus blijft er vertrouwd en bekend uitzien, maar er zijn een paar nieuwe vaardigheden die extra aandacht verdienen.

De aanpassingen in de PADI Open Water Diver-cursus zijn afkomstig uit een sterke basis aan onderzoek en ervaring. De cursus is getest en blijkt goed te werken. De wijzigingen zijn in aantal klein maar ze zijn wel belangrijk, en ze zijn zonder al te grote problemen in je bestaande cursusplan in te voegen. Om te testen dat de vernieuwingen wereldwijd toepasbaar zijn, hebben PADI-leden in verschillende delen van de wereld onder diverse lesomstandigheden voor ruim 100 Open Water Diver-cursisten proefcursussen gehouden. Nadat enkele suggesties uit die groep in de revisie waren verwerkt, werden als extra veiligheidsmaatregel nog eens enkele extra proeflessen gehouden.

Waarom veranderen

  • Om de cursus te moderniseren en aan de verwachtingen van cursisten tegemoet te komen.
  • Als antwoord op opmerkingen van jou en je collega PADI Instructors.
  • Om de gedeelde toewijding voor duikveiligheid in de PADI-familie te bevorderen: Hoewel de duiksport in het algemeen (en PADI-cursussen in het bijzonder) een uitstekende staat van dienst op veiligheidsgebied heeft, is de PADI-organisatie doorlopend op zoek naar naar verbeteringen. Sommige veranderingen werden aangebracht naar aanleiding van de evaluatie van duikongevalverslagen, om zo het aantal incidenten nog verder te verlagen.

Duikmaterialen

Nw OWD manual

De lancering van de Engelse versie van de duikmaterialen (PADI Open Water Diver Manual, PADI Open Water Diver Video en PADI Diver’s Log and Training Record, alsmede het nieuwe PADI vaardigheden- en dukplanningleitje en crew paks) zal eind 2013 plaatshebben in de  regio van PADI Americas. Medio 2014 komen zowel de Engelse versie als de versies in andere talen uit in de regio’s PADI Asia Pacific en Japan, PADI Europe, Middle East & Africa. De duikmaterialen komen ten tijde van de lancering van de nieuwe versie uit in 

de volgende talen: Arabisch, Chinees, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Spaans en Russisch.

Invoering

Materialen die de huidige cursus ondersteunen zullen tijdens de overgangsfase beschikbaar blijven. Hierdoor hebben de PADI-leden de tijd om het bijgewerkte instructiemateriaal door te nemen terwijl ze op de huidige manier blijven lesgeven. Aangezien de bestaande Open Water Diver-cursus geldig en effectief is, is er geen verplichte invoeringsdatum voor het gebruik van de bijgewerkte cursusstandaarden (nieuw ten aanzien van hetgeen in de laatste Training Bulletin werd vermeld). Je kunt de bestaande cursus blijven geven tot je huidige voorraad aan materiaal op is, en je kunt de wijziging doorvoeren zodra de materialen in de regio van PADI EMEA beschikbaar komen. Dit zal naar verwachting medio 2014 zijn.

Lees meer bijzonderheden over de wijzigingen in de PADI Open Water Diver-cursus in het Training Bulletin van het 4e kwartaal op de PADI Pros’-pagina

Leave a Reply