Blue Water-collectie: De duik achter de foto – Deel 2

‘Reuzenmanta en duiker’, gefotografeerd door David Valencia

“Reuzenmanta’s zijn in al hun bewegingen gracieus. Het is geen wonder dat duikers van over de hele wereld het vliegtuig in stappen om deze vriendelijke reuzen te zien. Manta’s hebben ook de status “kwetsbaar” op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). In bepaalde delen van de wereld worden deze manta’s snel zeldzamer aangezien zij te leiden hebben van de aanhoudende druk van de visserij.

Bij de Mexicaanse Socorro-eilanden, gelegen circa 250 mijl ten zuiden van Cabo San Lucas, kan er meer dan geweldig met manta’s gedoken worden. Het is niet alleen de aanblik die een duik met deze dieren zo bijzonder maakt, maar ook hoe je interactie met ze hebt. Leuk voor duikers is ook dat manta’s van de bellen van duikers lijken te genieten. Ze gaan pas weg als ook de duikers weggaan. Het is een prachtig schouwspel dat duikers een uniek inzicht biedt in hun gedrag. Op een bepaald moment tijdens deze duik kwam een zwarte manta langzaam tussen Adil (mijn duikbuddy die op dat moment aan het filmen was) en mij in. De grote manta (ongeveer 5 meter/16 voet spanwijdte) zweefde over mij heen om in mijn bellen te komen. Terwijl hij mijn bellen aan het ‘opslorpen’ was kon ik hem diep in zijn oog aankijken en zag hem als het ware onze interactie aan het verwerken. Hij bleef dit de rest van de duik onafgebroken doen.”

IMG_0613-1024x683

David Valencia verhaalt over zijn ongelooflijke ontmoeting met de reuzenmanta in het afgelegen wateren bij Socorro. Maar manta’s vind je ook in andere tropische en subtropische wateren over de hele wereld. Het duiken met deze majestueuze dieren is daarom wellicht minder lastig om te organiseren dan je misschien denkt. Duikers die er van dromen om hun bellen met een mantarog te delen, maken een beduidend grotere kans op het waarmaken van hun droom door goed uit te zoeken waar je precies in welk jaargetijde moet zijn.

Organiseer een clubreis naar één van de volgende bestemmingen waar je gasten hun eigen ontmoeting met manta’s kunnen hebben en deze ontmoeting voor eeuwig als dierbare herinnering mee naar huis kunnen nemen …

  • Isla San Benedicto, MexicoIsla San Benedicto is één van de vier Socorro-eilanden ten westen van Mexico in het oostelijk deel van de Pacific die het domein zijn van de liveaboards. Het is het eiland waar David Valencia zijn gedenkwaardige foto maakte. Deze vulkanische eilanden, met name San Benedicto, zijn over de hele wereld befaamd als bestemming waar je met reuzenmanta’s kunt duiken en ze dicht benaderen. De beste reistijd om deze vriendelijke reuzen van zeer dichtbij mee te maken is van november tot begin januari en van april tot en met mei.
  • Indonesië – Dit grootste eilandenrijk ter wereld dat bijna 18.000 eilanden telt en waar je meer dan 600 koraal- en 3000 vissoorten hebt, biedt een aantal duikstekken waar je met manta’s kunt zwemmen. Hierbij enkele voorbeelden: Manta Bay, situato appena al largo di Nusa Penida, Bali, offre un gran numero di “cleaning stations”; Manta Alley o Makassar Point, nel Komodo National Park, dove non è strano incontrare venti o più esemplari per immersione; infine, Manta Sandy, nel Raja Ampat settentrionale.
  • Mantarif, MozambiqueDit is de voorbeeldduikstek van het gebied. De duikstek is befaamd om enkele schoonmaakstations. De relaxte stromingsduik die je hier maakt begint met een afdaling naar 26 meter/85 voet diepte waarna je uitkomt in het midden van een klein amfitheater waar het wemelt van het zeeleven. Het eerste schoonmaakstation vind je in een zanderig gebied op 21 meter/70 voet diepte. Hier cirkelen manta’s boven die dan door rode vlagbaarzen, poetslipvissen en koraalvlinders worden schoongemaakt. Bij goed zicht zie je mogelijk meer dan tien manta’s boven je cirkelen.
  • Garden Eel Cove, Kona, Hawaii, Verenigde StatenBig Island van Hawaii biedt een unieke ervaring om dichtbij manta’s te komen terwijl deze zich voeden in de planktonrijke wateren. Het hele jaar door heb je er manta’s dus maakt het niet uit wanneer je naar Kona afreist. Maar voor ongeëvenaarde interactie met manta’s die je niet snel zult vergeten, kun je het beste een nachtduik maken als de vele duiklampen plankton aantrekken en de manta’s daardoor bijzonder dichtbij komen.
  • Lady Elliot Island, Groot Barrièrerif, AustraliëManta’s doen dit piepklein eiland in het uiterste zuiden van het Groot Barrièrerif regelmatig aan. Het eiland dat een natuurreservaart is, is slechts 45 hectare (110 are) groot. Je vindt er een eco-resort, een landingsbaantje, een PADI Dive Center en meer dan 1200 zeediersoorten. Lady Elliott Island staat bekend om de overvloed aan manta’s, schildpadden, waanzinnig zeeleven en onbeschadigde koraalriffen. Alhoewel de manta’s het hele jaar door hier samenkomen doe je er goed aan om je reis tijdens de herfst- of wintermaanden te plannen omdat de kans dat je ze ziet dan nog groter is.
  • Mi’il Channel, Yap, MicronesiëHet eiland Yap is de plek waar je de grootste kans hebt op een ontmoeting met manta’s. De dieren zijn trouwe bezoekers van Mi’il Channel. Ze bezoeken dit befaamde schoonmaakstation zo vaak dat ze zelfs namen hebben gekregen. Het duiken met manta’s in Mi’il Channel is het meest populair in de maanden november tot en met mei als de passaatwind daar waait, en tijdens de zomermaanden.
  • Baa Atol, MaldivesManta’s vind je bij alle 1192 eilanden van de Maldiven maar het Baa Atol biedt uitzonderlijke mogelijkheden. Vooral tijdens de zuidwestmoesson van mei tot en met juli doen manta’s geregeld het gebied aan om zich te voeden en om de schoonmaakstations te bezoeken. Duikers treffen geregeld tientallen manta’s tijdens één enkele duik aan. Er zijn ooit 240 verschillende dieren op één dag gespot.

Of je klanten nu wel of niet de mogelijkheid hebben om het water in te plonzen met de majestueuze manta, zij kunnen zich altijd laten inspireren door de waanzinnige “Reuzenmanta en duiker”- foto van David Valencia door een PADI-vervangingsbrevet te bestellen uit de “Blue Water”-collectie (beperkte oplage). Je kunt één van de drie verschillende vervangingspasjes (beperkte oplage) voor je cursisten of voor jezelf bestellen via het PADI-onlineverwerkingscentrum op de PADI Pros’-pagina Meer informatie.0701 Replacement Card Blog Post Graphic

The post Blue Water-collectie: De duik achter de foto – Deel 2 appeared first on PADIProsEurope.

Leave a Reply