Blue Water-collectie: De duik achter de foto – Deel 1

‘Bultrugwalvis met duiker’, gefotografeerd door David Valencia

““Bultrugwalvissen komen elke winter in de wateren van Baja California en zuidelijk Mexico. Bij de afgelegen duikstek Roca Partida, een onderzeese puntrots bij Isla Socorro, zijn de laatste jaren steeds vaker ontmoetingen geweest met bultrugwalvissen. Aan het begin van één van onze duiken dook een vrouwtjesbultrug naar ons toe en bleef daar even vóór de groep stil hangen. Op haar reusachtige borstvinnen na die heen en terug ‘roeiden’, zweefde ze daar volledig zonder te bewegen. Haar grote ogen volgden ons terwijl we ons op respectvolle afstand hielden. Onder water naar een levend iets kijken dat zo groot is als een onderzeeër is een ervaring die moeilijk in woorden is uit te drukken. Ze bleef ongeveer 25 minuten bij ons en dreef vervolgens naar de oppervlakte waar haar staart als eerste boven water kwam, alsof ze aan het spelen was. Ze haalde een paar keer adem en dook toen weer terug naar de groep. De duikers kwamen stralend van geluk weer boven water – het was de meest bijzondere ervaring van hun leven.”PADI, Dive, Whale, Replacement Card

Als hierboven beschreven door onderwaterfotograaf en PADI Master Scuba Diver Trainer David Valencia, is een onderzeese ontmoeting met een grote, op z’n zachtst uitgedrukt, ontzagwekkend. Sommige avonturen blijven je de rest van je leven bij ; zwemmen met een vriendelijke reus zoals een walvis staat beslist hoog op het lijstje van dergelijke avonturen. Alhoewel de meeste mensen behoorlijk ver moeten reizen om één van de weinige plekken op aarde te bereiken waar je met een bultrugwalvis kunt zwemmen, is de reis absoluut de moeite waard als je een dier van deze grandeur onder water te zien krijgt. Wil je je eigen verhaal over je ontmoeting met een bultrugwalvis koesteren en met andere delen? Hieronder vind je enkele locaties op aarde om toe te voegen aan je reisbucketlist:

  • Isla Socorro, Mexico – Het gebied rond Isla Socorro is wellicht het meest bekend om de reuzenmanta’s van de Pacific en de enorm grote scholen hamerhaaien, maar het is ook een spectaculaire locatie om bultrugwalvissen te zien. David Valencia kan dit beamen. Van januari tot en met maart doen bultrugwalvissen dit gebied, op circa 400 kilometer/250 mijl ten zuiden van Cabo San Lucas (Mexico) in de Pacific, aan om er te paren en te kalveren voordat ze hun reis vervolgen naar Alaska. Neem contact op met het PADI Travel Network of met het PADI Dive Center of Resort bij jou in de buurt om je avontuur naar Socorro te plannen en/of te boeken.
  • Silver Bank, Dominicaanse Republiek – Op ongeveer 90 kilometer ten noorden van de Dominicaanse Republiek doen elke winter (januari tot en met april duizenden Noord-Atlantische bultruggen de Silver Bank aan om te paren en te kalven. De Silver Bank maakt onderdeel uit van het natuurreservaat voor zeezoogdieren van de Dominicaanse Republiek, één van de weinige plaatsen waar het zwemmen met bultrugwalvissen officieel is gesanctioneerd, toegestaan en gereguleerd. Het zwemmen met de bultruggen bij Silver Bank beperkt zich tot ‘Soft-In-Water Encounters’ (vertaling: duiken met persluchtapparatuur is niet toegestaan) maar het blijft een waanzinnige stek om deze prachtige dieren te ‘ontmoeten’ en ermee te zwemmen.
  • Hunga Magic, Vava’u, Tonga – Hunga Magic is één van de beste plekken om bultrugwalvissen te zien als de bultruggen van juli tot en met oktober in de warme wateren van Tonga paren en kalveren. Net als bij Silver Bank mag je bij Tongaanse wet niet met perslucht duiken met bultrugwalvissen, maar als je meegaat met een vergunninghouder mag je er wel mee zwemmen en snorkelen. Overigens is het duiken bij Tonga sowieso geweldig. Het hele jaar door wemelt het er van de vis. Je vindt er onder meer ringslangplatstaarten, scholen barracuda’s, anemoonvissen, gevlekte adelaarsroggen, zeeschildpadden en vele soorten koralen.
  • Queensland, Australië – 20.000 bultrugwalvissen uit de zuidelijke oceaan migreren elke winter (juli tot en met oktober) vanuit Antarctica naar het noorden om zich in het warme water bij de Sunshine Coast van Australië te voeden, te paren en te kalven. Bezoekers kunnen vanuit Mooloolaba een kort boottochtje maken om met deze ongelooflijke dieren te zwemmen.

Met een beetje geluk kom je een bultrug tegen tijdens een duik bij Hawaii, Costa Rica of Kaapverdië. Neem voor meer informatie over duiken met deze geweldige dieren contact op met een PADI Dive Center of Resort en plan vandaag nog je duikvakantie.

Of je nu wel of niet de mogelijkheid hebt om het water in te plonzen met een majestueuze bultrugwalvis, je kunt je altijd laten inspireren door de waanzinnige “Humpback Whale and Diver”- foto van David Valencia door een PADI-brevetpasje te bestellen uit de “Blue Water”-collective (beperkte oplage). Meer informatie.

0701-Replacement-Card-Blog-Post-Graphic-1024x384

The post Blue Water-collectie: De duik achter de foto – Deel 1 appeared first on PADIProsEurope.

Leave a Reply