GO_PRO_02

Ben je op zoek naar een droombaan in de duikbranche? Als PADI Pro ben je al goed op weg naar een droomcarrière, met ongelooflijke mogelijkheden voor PADI Divemasters/Instructeurs.

Uiteraard zijn er met jou, zoals bij elke “droombaan”, nog vele andere duikprofessionals die de concurrentie aan zullen gaan voor de beste en interessantste duikbanen in de wereld – net als jij. Het is dus bijzonder belangrijk dat jij met je sollicitatiebrief de best mogelijke indruk achterlaat en uitstijgt boven de massa.

Om jou te helpen bovenaan het lijstje te komen, volgen hier 5 tips voor je CV als PADI-professional en voor je sollicitatie:

#1 Zorg dat het er professioneel uitziet

Als PADI Pro heb je veel verantwoordelijkheden, en moet je met een professionele houding het vertrouwen van je klanten en gasten winnen. Zorg ervoor dat je CV jouw professionaliteit uitstraalt en volg de richtlijnen die mogelijke werkgevers verwachten.

Voeg een pakkende begeleidende brief bij, een curriculum vitae (CV) met het juiste detailniveau, en een professionele pasfoto van jezelf. Controleer je tekst op spelfouten en grammaticale fouten. Zorg ervoor dat je documenten er goed verzorgd en overzichtelijk uitzien en dat ze goed leesbaar zijn.

#2 Houd het kort en eenvoudig maar wees creatief

shutterstock_282305675Jouw mogelijk toekomstige werkgever – de eigenaar van een duikcentrum of liveaboard, of de medewerker Personeelszaken die de sollicitaties in behandeling heeft – heeft het vaak erg druk en maakt lange dagen. Deze mensen hebben vaak weinig tijd om een eerste selectie te maken uit al die binnengekomen sollicitaties.

Daarom is het heel belangrijk dat jouw sollicitatiebrief kort en bondig is. Vermeld al je contactgegevens en beschrijf waarom jij de juiste persoon bent voor deze baan – kort en bondig, en “to the point”. Om dat extra persoonlijke voordeel duidelijk te maken, kun je enige (professionele) creativiteit toevoegen. Zo gaat het onmiskenbaar over jou.

Mijn tip: zoek op internet naar een goed voorbeeld over hoe je een goede sollicitatiebrief opstelt. Met zo’n voorbeeld heb je houvast en kun je zelf de belangrijkste punten die onder #1 staan toevoegen.

#3 Voeg een fatsoenlijke foto toe

Op veel plaatsen in de wereld bestaat de kleding van een professionele duikinstructeur uit T-shirt, korte broek , slippers en zonnebril…. maar op de foto die je bij je sollicitatiebrief voegt moet je niet voor die “coole” uitstraling gaan. Voor je toekomstige werkgever is het belangrijk dat hij/zij je makkelijk van de foto kan herkennen en – in één oogopslag – kan zien dat je een professionele en geschikte kandidaat bent als PADI Divemaster of Instructeur.

Maak gebruik van een gewone pasfoto of, misschien nog beter, voeg een volledige foto van jezelf toe in verzorgde, professionele kleding.

#4 Let op de bestandsgrootte

imagesSommige fantastische duikstekken op onze planeet bevinden zich op zeer afgelegen locaties waar het internet niet zo snel is als je thuis wellicht gewend bent. Zorg er daarom voor dat de grootte van de bestanden die je meestuurt – waaronder je CV en foto’s – niet te groot zijn. Voorkom dat je sollicitatie in totaal meer dan 1 MB is.

Als je jouw documenten in PDF-formaat stuurt, blijft de bestandsgrootte meestal redelijk qua grootte. Jouw toekomstige werkgever kan ze zonder speciale software openen en lezen.

#5 Vergeet niet jouw extra vaardigheden te vermelden

Veel PADI Pro’s maken dezelfde fout als ze naar een nieuwe baan solliciteren: ze vermelden alleen wat hun kwalificaties en vaardigheden als duiker zijn. Als je echter ook je andere competenties vermeldt, dan zegt dat veel over wie jij als persoon bent. Dat kan soms doorslaggevend zijn of je wel of niet die droombaan krijgt.

Ben je een ervaren fotograaf of videograaf – misschien zelfs onderwater? Ben je bekend met bepaalde soorten computers, applicaties of gadgets? Misschien kun je goed timmeren, of ben je ingenieur, of verpleegkundige? Zorg dat je al jouw competenties en vaardigheden laat zien – voor het geval dat!


christian_huboDit artikel is een vertaling van dit artikel, geschreven door gastblogger Christian Hubo. Christian, PADI-duikinstructeur, heeft ruim 4.000 duiken gemaakt en de hele wereld over gereisd. Ook boven water heeft hij duizenden kilometers door de natuur getrokken. Christian werkt freelance als web- en mediadesigner, onderwaterfotograaf, adviseur voor social media en marketing, en is ook freelance schrijver. Zijn artikelen in tijdschriften en zijn blog Feel4Nature zijn voor veel mensen een inspiratiebron om er een onafhankelijke, individuele en eco-bewuste levensstijl op na te houden.


Related Articles